IN MEMORIAM GOGU CONSTANTINESCU
CVARTETUL DE AUR AL SPIRITUALITĂȚII ROMÂNEȘTI:
EMINESCU, ENESCU, BRÂNCUȘI, GOGU CONSTANTINESCU
Azi se împlinesc 55 de ani de când s-a stins din viață un geniu al poporului român, un savant de renume mondial, autor al Teoriei Sonicității, unul dintre cei mai mari inventatori ai lumii, academicianul Gogu Constantinescu.
Românul care a uimit cu talentul, ingeniozitatea, priceperea și măiestria lui, a realizat peste 400 de invenții care au schimbat istoria mecanicii și sunt aplicate și azi cu deosebit succes de către marile companii.
După 100 de ani, ideile inovatoare plămădite de mintea genială a lui Gogu Constantinescu nu au fost contrazise, ci își păstrează actualitatea, se disting prin acuratețe, dinamism, aplicabilitate și ingeniozitate.
Progresul științei este vizibil în fiecare colțișor al acestui zbuciumat mapamond, în fiece secundă folosim cuceririle tehnicii, dar suntem orbiți de trecerea implacabilă a timpului și uităm ușor sau, mai grav, nu vrem să știm, să cunoaștem istoria acestor invenții, inovații și să cinstim, din când în când, memoria acestor genii, mari personalități ale creației naționale, care au făcut ca România să fie respectată în întreaga lume.
Fundația Națională ”Niște țărani” și Contrast se bucură să marcheze 5 ani de la un demers înălțător, rezonant, patriotic, de suflet, prin care am realizat conferința ”Gogu Constantinescu – un savant de dimensiune planetară”, chiar la Londra, unde marele savant a cunoscut triumful creativității sale, fiind consilier al Amiralității Britanice între anii 1914-1918, unde a dotat 50.000 de avioane cu sistemul Constantinesco Fire Control Gear de tragere printre palele elicei, unde a coordonat hala Sonic Works, a elaborat în 1918 ”Theory of Sonics”, a fost inventatorul automobilului cu cutie de viteze automată în 1923, a prezentat ”convertorul Gogu Constantinesco” în 1924, a fost ales membru de onoare al ”Societății inginerilor” din Marea Britanie.
Spuneam la Londra, că este greu de crezut, dar este adevărat, că România figurează pe locul al doilea in lume la Secția de Creație și Creativitate de la etajul 32 al sediului ONU din New York. Primii trei nominalizați sunt : Traian Vuia, Gogu Constantinescu si Constantin Brâncuși.
Azi, în memoria marelui savant, doresc să vă prezint o altă mărturie care să alunge îndoiala asupra inestimabilei valori inginerești, să ridice vălul pe nedrept așternut peste invențiile care l-au dus pe românul Gogu Constantinescu în rândul celor ”17 pionieri pe calea progresului în perioada 1900-1925”, așa cum este prezentat în revista ”The Graphic” în ianuarie 1926, alături de Albert Einstein, de Thomas Alva Edison, de Gugliermo Marconi, de Lordul Kelvin, de Graham Bell, de Marie Curie.
Așadar, în emoționanta scrisoare adresată poporului român de către Voievodul Ortodoxiei, Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu spunea :
”Îți scriu pentru că sper ca măcar acum, să îți amintești cine ai fost, cine ești și poate așa vezi încotro te îndrepți! Ești singurul popor european care trăiește încă acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor…Știu că ești unic în Europa… Ești primul popor din lume care a folosit scrierea. O spun tăblițele de la Tărtăria și o recunosc cei care le-au studiat. Acum 7000 de ani, când alții nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa noua mândria de a fi prima civilizație care se semnează pe acest pământ.
Cât timp o să te lași neglijat? … Când îți vei revendica drepturile?
Din tine au apărut: Eminescu, Enescu, Brâncuși, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas.
Dar ce păcat, cei mai mulți și-au pus mințile sclipitoare în slujba altor țări pentru că acasă nu îi asculta nimeni. De ce ai lăsat să se întâmple asta ? Astăzi, popor român, pentru tine se rescrie istoria. Cum vrei să se facă asta, cum vrei să te vadă cei ce îți vor urma ?
Astăzi, ca și în vremuri de restriște, românii pleacă din țară să muncească sau să își vândă inteligența pentru că țara lor nu are nevoie de ei. Câți dintre ei sunt viitorii Brâncuși, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta? Conducătorii acestei țări au nevoie de slujbași proști, lipsiți de educație, lipsiți de caracter, lipsiți de voință, lipsiți de coloana vertebrală, ca să îi poată îndoi și face figurine de plastilină din ei.- Tu taci;-
Asta se întâmplă astăzi popor român, și-Tu taci;-
Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă asupra ta, românul de azi, nu ți-aș scrie un cuvânt, te-aș lăsa să lâncezești, să dormi până se așterne praful peste tine si mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută. Dar tu, popor român de azi, ești legat de cel de ieri și de cel de mâine și odată cu tine, piere nu numai trecutul, dar și viitorul acestui neam.
Trezește-te popor român, trezește-te român adormit și nu lăsa să se șteargă dintr-o trăsătură de condei tot ce ți-au lăsat părinții, nu îți lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu știai sa scrii”.
Așadar, să învățăm, frați români, din învățămintele înaintașilor noștri să ne prețuim valorile, să încercăm să contribuim la recunoașterea internațională a creativității românești. Faptul că savantul Gogu Constantinescu a fost așezat lângă Eminescu, Enescu, Brâncuși, confirmă, încă o dată, geniul craioveanului care a cucerit, prin invențiile sale, Londra, Parisul și lumea întreagă. Cvartetul de aur al spiritualității românești ar trebui să dea de gândit autorităților locale și centrale, îndeosebi la nivelul municipiului Craiova și al Capitalei. Numele marelui savant ar trebui asociat cu orașul în care s-a născut și și-a desăvârșit pregătirea și cu orașul în care a absolvit strălucit, ca șef de promoție, Școala Națională de Poduri și Șosele, și a avut primele realizări în construcții. Ar trebui să fie un brand al Craiovei, al Bucureștiului și al României, alături de celelalte emblematice valori naționale.
Anul trecut am lansat inițiativa unui eveniment de o covârșitoare importanță, campania ”2019-anul Gogu Constantinescu” la împlinirea a 100 de ani de la prezentarea genialei teorii a sonicității. În urma demersurilor noastre, cel care a avut peste 400 de invenții în lume, fiind apreciat și omagiat de Marea Britanie, Franța, SUA, Germania, a fost recompensat port-mortem cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Craiova, o minimă reparație morală după 30 de ani de democrație și, în rest, absolut nimic. Niciun răspuns din partea Primăriei Bucureștilor, care, culmea, are sediul într-o clădire inaugurată in 1910 și realizată prin calculele de rezistență ale tânărului inginer Gogu Constantinescu, ca urmare a elaborării Teoriei betonului armat, editată în 1904. Am cerut atunci doamnei primar general, fosta mea dragă colegă de la cotidianul Azi al anilor 1990-1992 să revizuiască „pe ici, pe colo”, viziunea asupra acestui geniu. Depeșa noastră a rămas în atenția stimabililor diriguitori și ostenitori ai culturii bucureștene… Suntem curioși, până când?
Acum este cazul să-i cerem și matematicianului de azi din fruntea Cetății ca podul din Parcul Carol, proiectat și realizat de marele Gogu, prima construcție de beton armat din România, să fie reabilitat, să fie cunoscut, să intre în circuitul turistic. De asemenea, să așezăm o statuie, o lucrare de for public într-un loc reprezentativ. Iar forurilor academice și științifice să le solicităm, din nou, ca Universitatea Tehnică de Construcții din București să poarte numele eminentului savant Gogu Constantinescu.
Trebuie să menționăm eforturile ministrului, omului de știință, editorului Alexandru Mironov, cu care am înregistrat câteva apariții radio-tv. Am realizat și expoziția de creație artistică ”Români geniali-Gogu Constantinescu”. Am editat un album de colecție. În rest, știm că ”tăcerea e de aur”. Numai că, în cazul acestui ilustru inventator, trebuie să se audă glasul autorităților, intelectualității românești, forurilor academice. Să păstrăm, cu sfințenie, cu mândrie, cu onoare, valorile identității naționale.
Să învățăm din magistralele cuvinte ale părintelui Iustin Pârvu: ”Trezește-te popor român, trezește-te român adormit !”.
Prin fascinanta poveste a lui Gogu Constantinescu predată de dascălul meu, eminentul prof. univ. dr. ing. Alexandru Măruță, cel care l-a primit în 1963 pe marele inventator și a continuat studiul Teoriei Sonicității, pot spune că sunt mândru că sunt urmașul lui Gogu Constantinescu, sunt mândru că sunt român!
Cu recunoștință și înaltă prețuire,
Ing. Sorin Mihăilescu
Fondator Contrast
Vicepreședinte al Fundației Naționale ”Niște țărani”
București, 12 decembrie 2020
❤❤❤❤❤
💐💐💐💐💐
Felicitări pentru ce ati realizat și demersurile făcute în recunoașterea și cunoașterea eminentul om de știință. Mă bucur mult că nu obosiți în efortul constant de a ne aduce aminte cine suntem, noi poporul Român, care opor tinde să devină o populație, dacă nu s-a și întâmplat.
Emoţionant şi meritat omagiu pentru un om genial, pentru un roman providenţial, pentru un geniu al acestui pământ.