Vă rugam să semnați petiția noastră creată în acest sens: https://www.petitieonline.com/salvati_turnul_ifma
Salvaţi Turnul IFMA, un simbol al geniului popor român !
Suntem încă sub semnul bucuriei de a fi biruitori împreună cu Hristos Domnul cel înviat. În aceste zile de grea încercare, sunt fapte care arată că suntem uniţi, solidari, lucizi, în lupta cu un virus ucigaş care a răscolit Europa şi lumea întreagă.
În acest context, am rămas consternaţi, trişti şi neputincioşi în faţa unui act ce ni s-a părut a fi nesăbuit, nedrept şi dureros. Un alt Simbol al istoriei noastre, pe care nu avem cum să o schimbăm, a fost parțial demolat și este pe cale de a fi distrus în totalitate, de a fi şters definitiv de pe harta Bucureştiului, a României.
Așadar, în aceste zile de stare de urgenţă, se demolează turnul IFMA, turnul de testat ascensoare, cu o înălţime de 114 m, care este cea mai înaltă construcţie industrială din Bucureşti şi, totodată, cel mai înalt turn pentru testarea ascensoarelor din Europa, care ocupă un onorant loc 5 în ierarhia celor mai înalte clădiri din România.
Dar, înainte de toate, turnul IFMA înseamnă istorie, poate fi considerat un simbol al Bucureştiului şi al industriei româneşti din toate timpurile şi, cu osebire, al industriei noastre recente. Nu trebuie să ascundem adevărul, este o istorie a neamului, scrisă lucid de milioane de români, este istoria unor fapte și evenimente înşirate pe axa timpului. „Cunoscând istoria, eroii, tradiția, ne facem mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de om și viață” – spunea Nicolae Iorga.
Văzând cum a fost ciuntit vârful turnului, am simţit o durere în suflet. Dar, poate, și o IDEE salvatoare: acest turn să devină un monument cu adânci semnificaţii în istoria Bucureştiului: „Monumentul industriei româneşti”. Ar putea fi forţa de expresie a unei naţiuni, a unei epoci de referinţă, pe care nu o putem şterge, fiind însă obligaţi să nu o uităm, să prezentăm realitatea crudă, tulburătoare, întru cunoaşterea generaţiei de azi şi a celor care vor veni.
![Salvați turnul IFMA Salvați-turnul-IFMA](https://fundatianistetarani.ro/fnt/wp-content/uploads/2020/04/Salvați-turnul-IFMA-1-400x600.jpg)
Şi dacă vom dori, cu siguranţă, vom avea un inedit şi unic muzeu al industriei noastre. Marile uzine, fabrici şi intreprinderi vor putea renaşte dintr-o nedreaptă cenuşă rămasă pe hectarele de pământ românesc, după demolarea haotică şi/sau înstrăinarea întregului patrimoniu industrial. Pe aceste terenuri au răsărit mall-uri, centre de afaceri, ansambluri rezidenţiale ale marilor investitori transnaţionali. În acest mic muzeu, dorim doar nişte fotografii, mici exponate, date tehnice, cărţi, albume, care să ne amintească de Faur, Republica, Semănătoarea, UMEB, Rocar, Timpuri Noi, IMGB, Electronica, Laromet, Vulcan, Electroaparataj, Tricodava, Electrotehnica, Ventilatorul, IEMI, CPL Pipera, Frigocom, Turbomecanica şi multe, multe altele. Pentru că, în aceste amintiri sunt bunicii noştri, sunt părinţii noştri, suntem noi şi este istoria noastră pe care trebuie să ne-o recunoaştem şi s-o acceptăm.
Şi această lecţie de istorie trebuie predată, cu onestitate și curaj, copiilor noștri.
OPRIȚI TIMPUL ! NU DEMOLAŢI ISTORIA !
Prin demersul nostru civic şi patriotic, nu ne exprimăm opinia despre formele de organizare socială, despre realizările economiei naţionale. Muzeul ar putea fi numai o radiografie a construcțiilor realizate în perioada 1965-1989. A fost mult, a fost puţin? A fost bun, a fost rău?
Nu ne propunem să răspundem noi, ci vizitatorii români şi străini ai acestui inedit muzeu .
Este o şansă pe care nu trebuie să o ratăm! Desigur, au mai fost idei de acest fel. De fiecare dată, ne-am lovit de „lipsa banilor”. Acum, am început să distrugem o clădire de mare valoare, care este, de fapt, un simbol al industriei româneşti. Deci, o avem gratis, este munca noastră, a tuturor, iar noi o distrugem, din raţiuni egoiste, sau, pur și simplu, dintr-o eroare de comunicare… În plus, s-ar economisi sume imense pentru demolare.
![Salvați turnul IFMA Salvați turnul IFMA](https://fundatianistetarani.ro/fnt/wp-content/uploads/2020/04/Salvați-turnul-IFMA-2-400x600.jpg)
Priviți fotografiile alăturate ! Turnul se înalţă semeţ, alături de alte simboluri bucureştene: Gara de Nord, Stadionul Giuleşti, Podul Grant. Lângă turn este macaraua, care a fost instalată tocmai pentru a-l demola. Numai că, noi vedem această macara ca fiind simbolul construcţiei blocurilor în care locuim, al construcției fabricilor și uzinelor, al metroului al Casei Poporului, chiar simbolul Bucureştiului anilor de până la Revoluția din 1989, toate fiind repere emblematice cu care trebuie să ne mândrim.
Aşadar, propunem ca turnul IFMA să rămână ciuntit, aşa cum este acum şi simbolizează, cum nu se poate mai bine, demolarea barbară, nechibzuită şi pătimaşă a industriei româneşti. Asocierea turn-macara, poate fi astfel o lucrare de for public, o Agoră mioritică modernă, născută parcă la comanda unui artist plastic, câştigător al unui concurs de realizare a unei opere artistice, care să simbolizeze o epocă, o istorie pe care unii au numit-o a fi „de aur”, dar care e oricum a noastră, care e prinsă în ADN-ul nostru național pentru viitorime, o școală a devenirii noastre naționale.
Noi, Comitetul de acţiune civică semnatar al prezentului apel, propunem și, eventual ne angajăm să pictăm turnul cu scene reprezentative ale uzinelor dispărute. Avem experiență cu un artist, care a realizat o lucrare similară în București și a transformat o școală veche într-un muzeu național de artă contemporană. Deci, se poate !
Suntem convinşi că Monumentul Industriei româneşti, ar putea fi un inedit punct de atracţie, o pată de culoare într-un peisaj cenuşiu, un simbol pentru trecători, nostalgici și turiști străini ai Capitalei României europene.
El poate fi integrat în orice proiect al investitorului, care a preluat suprafaţa de 25.770 mp, sporind astfel valoarea ansamblului rezidenţial care urmează a fi construit.
Iar NOI, în numele unor ingineri, arhitecți, constructori, care au trăit fascinantul film al construcţiilor realizate, îl rugăm pe acest investitor, oricum s-ar numi el, din orice ţară ar fi, să facă el însuşi o istorie a celor aproape 30 de ani de când a cumpărat o foarte mică parte a industriei noastre. Şi dacă investiţia s-a dovedit a fi profitabilă, ne permitem atunci să îi sugerăm să facă o faptă demnă de respectul nostru: Lăsaţi turnul IFMA ca un simbol al realizărilor industriei româneşti !
![Salvați turnul IFMA](https://fundatianistetarani.ro/fnt/wp-content/uploads/2020/04/Salvați-turnul-IFMA-3-1024x576.jpg)
Nu demolaţi istoria românilor, a noastră, a acestei ţări !
Gestul nostru ni se pare a fi normal, înălţător, patriotic, rezonant, de nobilă solidaritate în vremuri de restrişte. PROPUNEM ca acest simbol să fie oferit inginerilor români, tuturor celor care au pus umărul la construcţiile edificate în 50 de ani de istorie contemporană. Din profitul realizat de investitor, se pot direcţiona sume importante pentru monumentul propus. Primăria Municipiului Bucureşti şi Guvernul României au mecanismele necesare pentru sprijinirea acestui proiect. Turnul IFMA poate fi inclus în lista monumentelor de importanţă naţională alcătuită de către Ministerul Culturii, iar Monumentul/Muzeul ar putea fi sub patronajul Ministerului Economiei.
Numai cu raţiune, înţelepciune, entuziasm şi dăruire, vom putea să realizăm, fără costuri, un proiect de excepţie, care, de fapt, este acum, un proiect „la cheie”, gata pentru a fi conservat şi apoi integrat în noua haină dorită de proprietari, sporind astfel valoarea ansamblului rezidențial cu valoarea mult mai mare de reper edilitar simbolic al oraşului şi al ţării.
Acest Proiect este UNIC !
În revista Clipa, editată de către Fundaţia Naţională „Nişte ţărani”, ctitorită de marele scriitor Dinu Săraru, a fost prezentată, în dec. 2011, o amplă şi pertinentă analiză a „Epocii de aur”, de către marele istoric, acad. Dinu C. Giurescu: „Tot efortul de industrializare a României din sec.XX a fost, în cea mai mare parte, anulat. O atare distrugere a industriei proprii este, după toate probabilităţile, unică în Europa, dacă nu şi în lume. România nu mai are în proprietate nici o unitate industrială”.
Apăraţi valorile, apăraţi simbolurile, apăraţi geniul făurarilor români !
În Sfântă zi de Paște, un gând bun pentru constructorii, inginerii, arhitecții și toți truditorii industrializării României.
Stimați investitori,
Nu demolaţi turnul, suntem azi în stare de urgență. Opriți demolarea pentru câteva zile. Trebuie să măsurăm de 10 ori și să tăiem o singură dată ! Gândiți, vă rugăm, o posibilă transpunere în practică a ideii unor ingineri, profesori, sociologi, care nu vor să dispară un posibil ultim simbol, cu înalte vibraţii de simţire românească. Nu credem că este nevoie de o ordonanță de urgență !
Redaţi-ne demnitatea, apăraţi adevăratele valori naţionale !
Turnul IFMA trebuie să se înalţe falnic, cu onoare şi mândrie. Simbolizează distrugerea nemiloasă, ireversibilă, a fabricilor și uzinelor noastre.
Deja au fost demolați 20 metri din turnul IFMA. Dar, NOI strigăm, în continuare, cu disperare :
OPRIȚI DEMOLAREA TURNULUI IFMA !
În această „Bătălie pentru București”, ultimul soldat a fost rănit, dar nu poate fi doborât, ucis mişeleşte, fără a asculta vocea românilor. Acum, în ceasul al 12-lea , această voce trebuie ascultată :
SALVAȚI TURNUL IFMA !
Vă rugam să semnați petiția noastră creată în acest sens: https://www.petitieonline.com/salvati_turnul_ifma
21 aprilie 2020
Comitetul de iniţiativă:
Ing. Sorin Mihăilescu, vicepreședinte al Fundației Naționale „Niște țărani
Gl. lt. Olimpiodor Antonescu – președinte al Asociației „Clubul Generalilor”
Prof. dr. ing. Nicolae Noica – membru de onoare al Academiei Române
General (r) dr. Mircea Chelaru
Dr. Cuculea Daniel-Gabriel – sociolog
Dr. Nicolae Vicol – sociolog
Prof. dr. ing. Cristian Pavel – decan al Facultății Utilaj Tehnologic
Ing. Claudiu Georgescu – președinte al Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții
Ing. Eugen Solici – director Tungal Metrou
Av. Alina Magdalena Tabarcea
Av. Valentin Dediu
Ing. Constantin Cocenescu
Dr. Cristian Scarlat – președinte al Asociației „Stindard”
Col. Cristache Gheorghe – istoric
Prof. univ. dr. ing. Alexandru Măruţă
Ec. Dan Niculescu – director Contrast Center
Cornel Miftode, Anica Luncanu – Fundaţia „C.M.Imago”
Acesti demolatori sunt Criminalii acestei Natiuni..
Jos labele de pe Turnul IFMA Bucuresti.
SALVATI Turnul IFMA BUCURESTI
l A demola inseamna a cladi ceva mai bun , a merge deci spre progres, ci nu a distruge. Poporul roman a construit cu truda si dragoste, fara sa distruga. Achiesam la propunerile autorilor, contribuind astfel la prezervarea unui segment important al culturii materiale si spirituale a bravului nostru popor. Marele SARARU spunea ca viata taranului roman s-a scurs trudita intre opait si bucata de mamaliga. Nici muncitorul nu a trait mai bine. Poate turnul a fost construit de acest taran sau muncitor, tata, bunic sau frate. Cand ne vom da acordul cu demolarea, poate ne gandim si la acest amanunt. Ganditi-va, nu admiteti sa ni se distruga trecutul, intrucat el face parte din intregul nostru-trecut, prezent si viitor, indiferent de organizare sociala sau sistem politic.
Acesti blestemati politicieni, care au demonstrat ca sunt in stare sa piarda si teritoriul tarii nu au fost in stare sa faca altceva in anii de la revolutie pana azi, doar sa strice, sa ruineze, sa darame, sa falimenteze, sa aduca lumea in pragul disperarii. De altceva constructiv nu sunt capabili. O mizerie o rusine, ar trebui sa ne trezeasca in suflete sentimente de revolta nationala fara margini, dar noi tacem si iar tacem in continuare si ei fac ce vor cu noi, isi urmaresc doar interesele personale……. Cum sa darami o asemenea constructie? In alte tari ar fi fost transformat in muzeu si ar fi adus bani la buget……. dar la noi sunt si prosti si rau intentionati.
Of deja nu mai pot…….. imi vine sa vars, nu mai vad nimic imbucurator in jurul meu in tara asta……..
Degeaba ne zbatem si zbuciumam.Trebuia de la bun inceput a se iesi pe strazi si scandaliza sa nu se demoleze Turnul IFMA si halele de constructiei,echiparii ascensoarelor romanesti.Am pasit acolo pentru prima data in acest turn prin 2001 cand lucram la SC.IMSAT.SA-Bucuresti o alta inteprindere mutata de langa Gara Basarab si aveam atelierele pana la IFMA cand echipam Sala masinii ascensor IFMA-Bucuresti.Opriti demolarea!Acesti criminali nemillosi ar trebui pedepsiti care demoleaza extravaganta fabrica si testarea ascensoarelor romanesti.Vinovatul din culpa Ion Tiriac ce-i mai trebuie,ce mai vrea la anii lui,ce crede ca va face daca a demolat Turnul IFMA,unde vor munci acei oameni sau copii,copiilor nostri,trebuia pastrat ca Simbol al industriei romanesti.Rusine sa le fie acestor oameni odiosi.Eram un copil intre anii 1985-1988 cand s-au pus bazele temeliei acestei fabrici,Nu trebuia demolat.Nu mai am cuvinte de exprimare,de cate ori trec prin zona si-l vad ciuntit aproape de jumatate,halele daramate ma apuc un fior aspru si sumbru ca a fost pus la pamant,mi se face pielea-gaina si nu-mi pot imagina cat de cruzi au fost in a-l demola,cand se inalta falnic spre cer la apusul soarelui.Daca erai apoape de el vedeai si lifturile care erau probate,testate cum spunem noi cel de persoane de 4kgf si cel de marfa 6kgf avand exact usile la palier si cu panoul de comanda.In halele uzinale munceau zi si noapte echipand cu ajutorul IMSAT,si TIAB la panourile de comanda si control de la Camera Troliului.