Premiile naționale 2017

Premiile Fundației Naționale „Niște țărani” – 18 iulie 2017

Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „NIȘTE ȚĂRANI”,  consecventă programelor sale, a organizat  marți 18 iulie 2017, ceremonia de decernare a premiilor anuale ale fundației, la Bisericuța Viorești renumită pentru celebra ,,Friză a Potecașilor„, monument intrat în patrimoniul UNESCO, din comuna Slătioara județul Vâlcea, în prezența fondatorului Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște țărani”, scriitorul DINU SĂRARU, a președintelui fundației gl.lt.(r) OLIMPIODOR ANTONESCU, a președintelui de onoare al acesteia ÎPS dr.VARSANUFIE, Arhiepiscopul Râmnicului și a unui numeros public.

Pentru remarcabilele succese obținute, aceste premii au fost acordate următoarelor personalități:

Marele Premiu –  Profesorului universitar doctor docent,General de Armată Vasile Cândea –pentru Opera de rectitorire și de consacrare a Academiei Oamenilor de Știință din România și pentru strălucita contribuție recunoscută național și internațional la progresul chirurgiei cardio-vasculare.

Premiul pentru artă plastică – sculptorului de excepție Paul Popescu – pentru lucrările remarcabile consacrate cu un har sărbătoresc poetului național Mihai Eminescu, bust, Sfântului Antim Ivireanu, statuie de for public și Patriarhului Iustinian, bust, lucrări care îmbogățesc astăzi tezaurul de valori ale orașului Râmnicu Vâlcea și Parcului Arhiepiscopiei Râmnicului, modele exprimând virtuțile unui mare artist.

Premiul pentru artă teatrală și cinematografică – actorului Mitică Popescu – pentru harul cu care a interpretat strălucit, în teatru și în film, personajul Năiță Lucean protagonistul romanului ,,Niște țărani” și pentru măiestria cu care a slujit și slujește Arta Actorului în teatru, în film și la televiziune.

Premiul pentru artă teatrală și cinematografică – actorului Dorel Vișan – pentru interpretarea de excepție a rolurilor protagoniste în spectacolele Teatrului Național din Cluj și în marile filme românești și pentru admirabila verticalitate intelectuală și pentru ardentul patriotism cu care sprijină în cultura românească de azi identitatea națională și de spirit.

Premiul pentru artă și creație populară – naistului Nicolae Voiculeț – pentru profunzimea exprimării comuniunii dintre melodicitatea naiului și păstrarea identității și demnității țăranului român.

Premiul pentru activități sociale – Asociației ,,Sfânta Veronica”, Prea Cuviosului Arhimandrit Vasile Crișan – pentru iubirea duhovnicească în administrarea programelor de asistență social a copiilor orfani sau abandonați și a persoanelor vârstnice fără ajutor.

Premiul pentru activități sociale – Asociației PRO – VITA, Prea Cucernicului Părinte Nicolae Tănase – pentru spiritul creștin în administrarea programelor de asistență socială a copiilor abandonați și a mamelor singure în sistem de plasament familial sau mixt.

Premiul pentru administrație publică locală – Asociației Comunelor din România – ACOR, Președinte Emil Drăghici – pentru implicarea în sprijinirea, ocrotirea și promovarea idealurilor și năzuințelor locuitorilor satelor și comunelor românești.

Premiul pentru investiții în mediul rural – Annabella Fabrica de Conserve Râureni SRL, Domnului Dan Mutu – pentru crearea de locuri de muncă în localitățile din mediul rural.

Premiile au fost înmânate de președintele fondator, scriitorul Dinu Săraru și de președintele fundației, gl.lt.(r) Olimpiodor Antonescu și au fost susținute financiar de către SC Conpet S.A. Poiești, partenerul fundației la acest eveniment.

 

De asemenea, în același loc, Fundația Națională ,,Niște țărani” a organizat ceremonia celei de-a XI-a ediții a Programului ,,Burse studențești„.

Bursele și diplomele de merit acordate unor studenți propuși de Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov, Facultatea de Zootehnie București, Facultatea de Ingerie a Petrolului și Gazelor Ploiești și Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliție, proveniți din mediul rural, ,,declarați cei mai buni studenți proveniți din mediul rural la terminarea facultății și recompensați în cadrul Programului ,,Burse studențești” de către Fundația Națională ,,Niște țărani” în parteneriat cu Romgaz S.A. Mediaș”, au fost oferite de vicepreședintele fundației ing.Sorin Mihăilescu.

Diplome de merit au fost oferite și decanilor celor cinci facultăți care făcut nominalizările pentru bursele studențești  ,,pentru dăruirea de excepție a dascălilor care au ales ca profesiune de credință ,,arta de a forma bunele deprinderi„, cu prilejul decernării premiului ,,cel mai bun student provenit din mediul rural” în cadrul Programului ,,Burse studențești” realizat de către Fundația Națională ,,Niște țărani” și ROMGAZ S.A. Mediaș”.

Totodată, tuturor premianților și studenților prezenți la cele două ceremonii de premiere li s-a acordat diploma și plicul aniversar purtând numele ,,Întregul filatelic cu timbru tipărit – Dinu Săraru – 85 de ani”, în cadrul ciclului ,,Oameni, fapte, valori„, conceput de Fabrica de timbre și distribuit de Poșta Română.

La acest eveniment au participat, pe lângă invitați, un numeros public, personalități locale și județene, ziariști, etc.

 

Președinte,
Gl.lt.(r) Olimpiodor Antonescu

 

  • Dată 18 iulie 2017
  • Etichete Evenimente, Premiile Fundației