FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU ȘCOLAR « NIȘTE ȚĂRANI »
de la Văleni /Olt, Ediția a XII-a
Trupa de elevi-actori „ARTHESIUM” de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina este câștigătoarea Marelui Trofeu al celei de-a XII-a ediții a Festivalului Național de Teatru Școlar „Niște Țărani” desfășurată sâmbătă, 20 mai 2017, la Vălenii de Olt! Sub îndrumarea profesorilor Magda Jagă, Ion Mitru și Alin Bolboașă Șofaru, elevii slătineni au „încălțat” Opinca de Aur care, timp de un an, care va rămâne pe meleaguri oltene.
Trofeul a fost înmânat de îndrăgita actriță Rodica Mandache. Alături de distinsa Doamnă a scenei românești s-au mai aflat domnișoara Ligia Matei și dl.prof. Cristian Gheorghe.
Ediția din acest an a festivalului este una jubiliară: pe 30 ianuarie, Părintele spiritual al festivalului, Marele Maestru Dinu Săraru, a împlinit 85 de ani!
La Mulți Ani, Maestre !!!
Marea sărbătoare a spiritualității românești a reunit la Vălenii de Olt peste 100 de elevi din 7 județe – Tulcea, Dâmbovița, Vâlcea, Teleorman, Argeș, Giurgiu și Olt, precum și din municipiul București. Unii dintre cei prezenți erau deja familiarizați cu atmosfera evenimentului, nefiind la prima participare, ceea ce reliefează dorința crescândă de a revigora moștenirea lăsată de străbuni, de a menține în permanență vii rădăcinile neamului.
Misiunea juriului s-a dovedit a fi una extrem de dificilă, pregătirea din ce în ce mai bună a participanților reprezentând caracteristica acestei ediții. Felicitări tuturor concurenților și îndrumătorilor !!! Dăruirea dumneavoastră ne dau imboldul de a merge mai departe !
Festivalul a fost structurat pe trei secțiuni: învățământ primar, gimnazial și liceal, fiecare dintre acestea invitând să evolueze pe scenă atât trupe de teatru, cât și interpreți individuali (monolog).
Premiul pentru CEL MAI BUN INTERPRET a fost acordat elevului David Sima de la Școala Gimnazială Nr.1 din Pitești, sub îndrumarea dnei prof. Iulia Bogdan.
Profesorii Magda Jagă și Alin Bolboașă Șofaru de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina sunt cei care au „șlefuit” talentul artistic al elevei Bianca Maria Bolboașă, desemnată de către juriu – CEA MAI BUNĂ INTERPRETĂ a acestei ediții.
Pe secțiuni, la Învățământ primar:
– Premiul I a mers la trupa „Estrada” de la Casa de Cultură Mioveni, îndrumată de dl. Ionuț Vlad, precum și la interpretul individual Cristian-Laurențiu Nicolae de la Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu” Braneț, jud. Olt, sub îndrumarea dnei Mariana Marta Nicolae și Alexandru Mugurel Nicolae.
– Premiul al II-lea a ajuns la Școala Gimnazială din localitatea Odobești, jud.Dâmbovița, la trupa „Ștrumfii Jr” coordonată de dna învățătoare Aurelia Ioniță, precum și la Ștefania Drăgan de la Clubul Copiilor Sector 6 București, care a interpretat „Ce vreau să fiu” sub îndrumarea dnei Mariana Șinca.
– Premiul al III-lea a fost acordat trupei „Șezătoare” de la Școala Gimnazială Nr.1 din localitatea Dobrotești, jud. Teleorman, sub îndrumarea dlui înv. Mircea Stoian; iar Teodora Catrinel Voinea, membră a Trupei Junior „Constantin Popian” de la Arhiepiscopia Râmnicului, îndrumată de dna Doina Migleczi a obținut Premiul III la Monolog interpretând piesa „Mama Anghelușa” de Vasile Alecsandri.
La Învățământ gimnazial, juriul a fost impresionat de prestația trupei „Micii actori” de la Liceul Tehnologic Văleni, îndrumată de dnele prof. Mirela-Roxana Mustățea și Elisa-Andreea Scaete, acordându-i Premiul I.
La monolog, primul loc a fost ocupat de elevul Alexandru-Lucian Constantin de la Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu” din Braneț. Pe locul al II-lea s-a clasat trupa „Leira” de la Școala Populară de Arte și Meserii – Vâlcea, sub îndrumarea dnei Doina Migleczi, precum și eleva Ionela Șerban de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești, jud. Olt, sub îndrumarea prof. Alexandrina Grecuțu și actor Mirela Cioabă. Locul al III-lea a fost ocupat de trupa „Țăranul român” de la Liceul Tehnologic din localitatea Tufeni, jud. Olt, sub îndrumarea doamnelor Narcisa Ghiță și Paulica Ursu. Iar ca interpret individual, juriul a ales pe Costin Valentin Paraschiv de la Școala Gimnazială din localitatea Odobești – Dâmbovița.
La Învățământ liceal, Premiul I a fost obținut de trupa „Parodia” de la Colegiul Tehnic „Matei Basarab” Caracal, îndrumată de dna Mihaiela-Eliza Mogoșanu; iar la secțiunea monolog, premiul a ajuns la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, unde Alexandru-Constantin Oneață – sub îndrumarea prof. Magda Jagă și Ion Mitru – a impresionat membrii juriului interpretând „Craiova văzută din car” de Marin Sorescu. Premiul al II-lea a fost acordat trupei „Clubul veseliei” de la Centrul Cultural Mioveni – Argeș, coordonată de dl. Ionuț Vlad.
Premiul al III-lea la Trupe, precum și Premiile II și III la secțiunea Monolog, nu au fost acordate.
Micii elevi-actori prezenți pe scena festivalului s-au bucurat și în acest an de cărțile oferite prin programul deja binecunoscut micuților, „O carte pentru fiecare” astfel că, fiecare participant a primit ca amintire a trecerii sale prin Văleni – în afară de diploma de participare – câte o carte.
Ca în fiecare an, desfășurarea acestui festival a fost posibilă grație eforturilor conjugate ale unor oameni inimoși care, într-o lume invadată de avatarurile modernului, se încăpățânează cu obstinență să păstreze vii rădăcinile prin care curge seva milenară a poporului român: colectivul Liceului Tehnologic Văleni (reprezentat prin doamna director – prof. Florentina Mihăilescu), alături de Consiliul Local și Primăria comunei Văleni (dl. Primar Ion Șofaru), Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani” condusă de Maestrul Dinu Săraru – fundație sub egida căreia se desfășoară an de an acest festival, precum și partenerii noștri – Colegiul Național Agricol „Carol I” din Slatina și editura Erc Press.
Dar energia vitală care animă festivalul își are sursa într-un OM a cărui inimă se contopește indisolubil cu chintesența acestei sărbători, într-o singură ființă, ca o simfonie a serenității: domnul Învățător Alexandru Fifoiu.
De altfel, această a XII-a ediție a festivalului s-a împletit cu un alt moment de excepție, de mare emoție și bucurie: acordarea titlului „Cetățean de Onoare” al comunei Văleni domnilor Alexandru Fifoiu și Marian Raicu. Fiu al satului Mândra, stabilit pe meleaguri bucureștene, domnul Marian Raicu păstrează gravate în suflet pentru totdeauna inocența și puritatea moștenirii strămoșești. Creator și realizator al Marelui Trofeu al Festivalului, în mâinile sale pline de măiestrie „Opinca de Aur” prinde viață, pentru a încununa strădania micilor elevi-actori reuniți pe scena acestei mari sărbători a spiritualității românești.
Prof. Georgiana Ciobanu (coordonator festival)