Mărțișor de București 1-8 Martie 2015
În cadrul expoziției de creație artistică „Mărțişor de București”, ziua de 1 Martie a fost sărbătorită în Pasajul Universității de către personalități marcante ale culturii române, care au prezentat o fascinantă istorie a mărțișorului, simbolul renașterii naturii, fiind pentru cei dragi o bucurie a primăverii, un sentiment de iubire.
Evenimentul a fost organizat de Fundația Națională pentru Civilizație rurală „Niște țărani” în parteneriat cu Primăria Municipiului București – prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic – și Editura Contrast.
Au fost prezenți: scriitorul Dinu Săraru, președintele fondator al Fundației „Niște țărani”, viceprimarul Dan Darabonț, dr. Corina Mihăescu, cercetător științific la Institutul Național al Patrimoniului, gl.lt.(r) Olimpiodor Antonescu, președintele Fundației, ing. Sorin Mihăilescu, vicepreședintele Fundației, criticul de artă Vasile Vasiescu, poetul Nicolae Rotaru și Mihai Guțanu, din partea AMPT.
Maestrul Dinu Săraru, care a lansat de curând a 15-a ediție a romanului „Niște țărani”, la 40 de ani de la apariție, a făcut o fascinantă pledoarie pentru mărțișorul care ne leagă în inimă fire alb – roșii de speranță și de încredere într-o primăvară însorită.
Etnologul Corina Mihăescu a prezentat istoria mărțișorului, inedite tradiții și obiceiuri de 1 Martie și a menționat că domnia sa face parte din Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial al Ministerului Culturii, care a propus nominalizarea practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie pentru lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural, material a umanității – UNESCO.
Organizatorii au oferit cadouri și inspirate mărțișoare în forma unor cărți liliput unde sunt prezentate gingașe versuri închinate atât celei mai tulburătoare ființe care ne înconjoară, cât și primăverii care a sosit triumfătoare.
Expoziția „Mărțișor de București” reunește lucrările a peste 40 de artiști, membrii ai Asociației Artizanilor şi Mărțișorarilor, care au realizat inedite creații hand made, bucurând ochii privitorilor și sufletul sărbătoritelor.
În aceste zile ale mărțișorului să învățăm să ne bucurăm, să facem daruri iubitelor și iubirii.
Ing. Sorin Mihăilescu